Virpazar

Virpazar

I den sydöstra delen av Montenegro, vid stranden av Skadar sjön finns en liten bosättning av Virpazar. En gång var det en stor stad som stod vid korsningen av handelsvägar. Nu är det en liten bosättning som är känd för sin rika historia och pittoreska utsikt.

Geografisk position för Virpazar

Trots att byn tillhör staden Bar, är den radikalt annorlunda från denna utväg. Till skillnad från andra kända städer i Montenegro ligger Virpazar vid stranden av Skadar sjön, på andra sidan bergskedjan. Det är omgivet av floderna Orahovshtitsa och Tsrmnitsa, så många kallar det "Montenegrinska Venedig".

Skadar Lake National Park

Enligt befolkningsräkningen genomförd 2003 finns 337 fastboende i Virpazar. Mer än 61% av befolkningen faller på Montenegrins och 31% - på serberna.

Historia och mening av Virpazar

Förlikningen heter Vir var känd som långt tillbaka som 1242. Det grundades på stranden av en flodbubbelpool, där lokalbefolkningen organiserade en liten marknad. Det var härifrån som Virpazar fick sitt namn: "vir" - flodbubbel, "pazar" -marknad.

Tack vare sin lönsamma handel och ekonomiska ställning har staden alltid haft stor inverkan på landets ekonomiska och politiska liv. I början av 1900-talet byggdes en järnväg i Virpazar, och därefter en av de största hamnarna i Skadar sjön.

Den antika bron i Virpazar

Sevärdheter och sevärdheter i Virpazar

Denna montenegrinska stad är mer lämplig för älskare av ekologisk och kulturell rekreation. Turister som vill lära känna Virpazars arkitektur och historia bör alltid boka en utflykt. De inkluderar besök på följande attraktioner:

 • historisk byar av Godinje, bevara atmosfären i en traditionell medeltida bosättning;
 • Skadar Lake National Park;
 • kloster Morachnik och Starceva Gorica, ligger mitt i sjön;
 • Fästningar Besac och Lesendro, byggd i respektive XV och XVIII århundraden;
 • tappning broar, ansluta de olika bankerna av Virpazar;
 • Ortodoxa kyrkan St. Athanasius, som ligger i den närliggande byn Сотоничи.

Den historiska byn Godinje

På stranden av Skadar sjön kan du alltid hyra en båt för att köra på sjön eller fiska. Under promenaden kan du besöka den albanska delen av Shkoder, beundra fåglarna och ormarna. Kostnaden för en full turné är cirka 45-50 dollar.

En annan anledning till att Virpazar ska ingå i Montenegras tur är vinfestivalen och blekningen. Det är tillägnad Montenegrin-vinet "Vranac" och fisken till förfallet, som lever i stort antal i Skadar-sjön.

Gatorna i Virpazar

Shopping i Virpazar

I denna lilla Montenegrinska staden finns inga stora stormarknader och köpcentrum. Men det finns små butiker där du kan köpa märkesvin, färska grönsaker och frukt samt hantverksprodukter. Sedan dess var Virpazar en hamnstad och ett viktigt handelscentrum, det är ofta spontana marknader. Lokala invånare handlar direkt från bilar och bryter tält längs vägarna.

Produkter av hantverkare Virpazar

Transport av Virpazar

Byn ligger längs vägen som förbinder Adriatiska kusten med Montenegros centrum. Det finns också en järnvägsstation där tåg från Bar-Belgrad-avdelningen stannar. Genom Virpazar själv kan du flytta runt på små bussar eller taxibilar. På sina stränder är förtöjda små turistbåtar, där du kan göra en utflykt längs sjön.

Flodtransport i Virpazar

Hotell i Virpazar

Till skillnad från de stora montenegrinska orterna, i denna stad finns inga fashionabla hotell. Istället arbetar de här som mini-hotell och pensionat. Vissa är belägna vid Skadar-sjön, andra ligger i närheten av historiska sevärdheter. De mest kända hotellen i Virpazar är:

 • Lägenheter Jovanovic;
 • Hotel Pelikan;
 • Guesthouse Skadar Lake;
 • Country House Djurisic;
 • Vir Hotel.

Kostnaden för boende i dessa hotell är $ 17-43. Vissa av dem erbjuder gäster gratis toalettartiklar, luftkonditionering och Wi-Fi, rummen på andra hotell är utrustade med terrass och pentry.

Hotel Vir

Restauranger i Virpazar

De flesta av de lokala restaurangerna specialiserar sig på skaldjur, men många serverar också medelhavs- och europeisk mat. Turister här är inbjudna att prova Montenegrin vin "Vranac", som just gjorts i denna region. Du kan prova det och andra rätter i någon av följande restauranger i Virpazar:

 • Konoba Badanj;
 • Silistria;
 • kormoran;
 • Konoba Basta;
 • Pelikan.

Pelikan restaurang

Speciellt populär bland Montenegrins är "konoby". Varje conoba är en liten institution som påstås ha huggats i en sten. Denna mysiga grotta innehåller bara 10-12 personer. Här kan du smaka på äkta rätter och utsökt hemlagat vin.

Hur kommer man till Virpazar?

För att komma till denna by från Podgorica eller Bara, måste du resa 24-29 km. För att göra detta kan du använda ett eltåg, priset är ca $ 3. Bara det bör noteras att järnvägsstationen ligger i närheten av Virpazar. Därför måste från det till centrum av byn gå till fots.

Med bussen måste du varna föraren om stoppet, så många passerar bara. För turister som vill besöka Virpazar med bil, måste du följa skyltarna och passera inte ett gult tecken installerat vid ingången till byn.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

54 − 50 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: